Hvordan undgår du tankemylder?

2023-12-08

Ville du også nogle gange ønske, at du kunne stoppe tankerne fra at myldre rundt i hovedet og fylde det hele? At du bare kunne give slip på dem og få roen til at kunne fokusere på livet omkring dig? Drømmer du om, bare at kunne være nærværende og leve meget mere, i stedet for at forsøge at skubbe tankerne væk?

For nogle mennesker er det desværre sådan, at tankemylder eller negative tanker fylder alt for meget og ender med, at stjæle tid, energi og overskud. For nogle endda så meget tid og energi, at det med tiden kan resultere i stress, angst eller depression. 

Mange oplever det som om tankerne flyver rundt i hovedet på dem, som om der aldrig er ro, som en summen der mere eller mindre konstant er i baghovedet og som gør hverdagen til en kamp mod tankerne.

Når vi oplever tankemylder, bruger vi kræfter på at ville have dem væk, gruble over hvorfor vi mon har fået det sådan, bekymre os over om der er noget galt med os eller om vi nogensinde får kontrollen tilbage. Vi kan holde øje med, om det bliver værre eller bedre, vi kan "slå os selv i hovedet" fordi vi ikke formår at få ro på, sådan som andre kan det, eller vi forsøger måske at distrahere os selv med tv, podcasts, meditationer og andet der skubber tankerne væk for en stund.

Ofte virker det måske meget kortvarigt, men ikke på den lange bane. På den længere bane viser det måske sig mere som, manglende energi og overskud, manglende nærvær, uro, udfordret nattesøvn, at du bliver kortluntet eller får let i tårer, mærker stress symptomer som dårlig hukommelse, lavt selvværd eller måske fysiske symptomer som hjertebanken, svimmelhed eller hurtig vejrtrækning.

For den der bøvler med tankemylder i flere timer om dagen kan det føles meget ubehageligt og som om vi bliver sat ud af kontrol, fordi tankerne løber afsted med os. 

Det er vigtigt at slå fast her, at tanker er helt normale, de har deres eget liv, de kommer og de går. Vi har alle sammen skøre tanker, dårlige tanker, triste tanker, glade tanker og gode tanker. Set i et metakognitivt perspektiv er målet således ikke at fjerne eller skubbe tankerne væk, men i stedet at kunne lære at forholde os anerledes til dem, så de negative ikke længere fylder så meget og så vi selv opdager, at vi kan kontrollere hvad vi gør med dem.

Forestil dig lige det scenarie et øjeblik - hvad ville det betyde for dig, hvis DU kunne kontrollere hvor meget tid du ville bruge på dine myldertanker eller de negative tanker som fylder alt for meget? Hvad hvis DU kunne opleve, at kunne vælge hvordan du ville reagere på dem?

Men hvad er det så der gør, at vi nogle gange kan komme derhen, hvor vi grubler, overtænker, skubber og kæmper med tankerne i timevis dagligt, fordi vi oplever tankemylder og ubehag? 

Vi kan have en tro på, at vi ikke kan kontrollere tankerne fx. når de er mange, når de myldrer rundt eller når de er meget ubehagelige. Hvis vi har en sådan tro, vil vi helt naturligt søge at undgå dem, begrænse dem eller undertrykke dem. Mennesket vil helt automatisk søge at få det bedre, ud fra alle de bedste redskaber vi oplever at have til vores rådighed på det tidspunkt. 

Men hvad så når det alligevel ikke virker?

Når vi så alligevel til tider kan opleve, at alt de vi gør, alle gode råd ikke virker godt nok, så vil vi måske forsøge at gøre det endnu mere eller søge nyt vi kan gøre og måske vi forsøger at "regne ud" hvorfor vi mon har det sådan? Hvis vi finder meningen bag det hele, så ved vi måske hvad vi skal gøre for at få det væk?

Udfordringen her ligger dog ofte i, at vi så vil gøre endnu mere der søger at undertrykke eller fjerne de ubehagelige tanker samtidigt med, at vi bruger mere og mere tid på det. Forskningen bag den metakognitive terapi viser endvidere, at netop dette kan resultere i stress, angst eller depression fordi vi med alt dette arbejde kommer ufrivilligt til, at vedligeholde eller forværre symptomerne. 

Det vi tror hjælper os, kan altså i stedet komme til at forværre situationen. 

Så hvordan undgår vi så tankemylder og de negative konsekvenser heraf?

Igen er det essentielt at acceptere, at tankerne i sig selv er naturlige. De kommer og går. Prøv bare at tænke tilbage på i morges: Husker du ALLE dine tanker herfra? Hver og een? - nej vel?! 

De kloge har fundet frem til, at vi har omkring 70.000 tanker i løbet af en dag - vi kan umuligt holde styr på dem alle og det skal vi heller ikke. Og vi kan lære at fokusere på det, der giver os værdi også på den længere bane. 

Så: Har du mon nogensinde prøvet at lave en negativ tanke eller tanker fra dit tankemylder være? Ikke at gøre noget med den?

Lidt som en telefon der ringer - en tanke telefon - bare at lade tanken ringe uden at tage den? Hvad ville det mon betyde for dig, hvis du oplevede at det er muligt? 

Når vi accepterer at tanker og følelser er der, vi har dem i massevis hver dag og de kommer og får helt af sig selv, så kan vi øve os i, at lade tanketelefonen ringe og se om ikke den ligesom en rigtig telefon, så blot vil ringe ud?! Lad tanken ringe, selvom det kan være irriterende og bare fortsætte med det vi var i gang med, eller det vi hellere vil end at snakke i telefon i timevis med tanken. 

Forskningen bag metakognitiv terapi og mine erfaringer fra min praksis viser, at effekten af sådanne redskaber og øvelser er store, når vi øver dem og tilegner dem hos en veluddannet terapeut. Som alt andet i livet kræver det træning, men det behøver hverken være hårdt eller tage lang tid. 

Du kan starte med at være nysgerrig på, hvad du egentlig gør med sådanne tanker der fylder alt for meget i dag - tager du tanketelefonen og taler i timevis eller taler du hele tiden i telefon med andre for at undgå at tanketelefonen ringer? Min udfordring til dig: Prøv i stedet at gøre ingenting med sådanne tanker, lad tanke telefonen ringe ud. Og brug i stedet tiden på noget der tjener dig på den lange bane. 

Det er også muligt for dig :)


Er du blevet mere nysgerrig eller oplever du, at have brug for hjælp til noget sådant? 

Så kontakt mig GRATS i dag - jeg tilbyder gratis for-samtale på ca. 15. minutter pr. telefon, helt uforpligtigende. Du er ligeledes velkommen til at sende en mail. 

Bedste hilsner, Berit Kafton Simonsen.

Kontakt mig gratis i dag

Afbudsregler:

Ønsker at ændre eller melde afbud til din samtale, skal dette ske senest kl. 12.00 dagen før samtalen. Du kan melde afbud eller ændre din tid via sms, opkald og e-mail.

Generelt:

+45 24249154  

bks@beritkafton.dk 

Hospitalsgade 4,  lokale 7,  6000 Kolding

Information:

Priser

Om mig

Kontakt

Privatlivspolitik